Eikö tämä törky jo riitä!

”Luultavasti ei ole koskaan koko maailmassa painettu kirjaa, jossa olisi niin paljon haukkumasanoja, kirouksia, herjauksia ja raakoja kuvauksia kuin tässä kirjassa. Melkein keskeytymättä raatelevat lukijan tunteita kaikkein julkeimmat puheenparret. […] Uskonnollisia käsitteitä ja tunteita tehdään naurunalaisiksi ja loukataan usein niin riettaasti, ettei sillä ole mitään rajoja.”
August Ahlqvist Seitsemästä veljeksestä, 1870.

”[…] kirjaa ylimalkaan ei sovi antaa lasten ja nuorison käsiin.”
Julius Krohn Seitsemästä veljeksestä.

”Arveleeko kirjailija, etteivät lapset ota mallia kyseisenlaisesta huolettomasta kieliasusta? Pepin niistäminen leninkiinsä on ilmeisesti kirjailijan käsitys nykyaikaisesta lasten hygieniasta, ja on hyvin sopusoinnussa muun kirjan kanssa. Kirja on kokonaan lapsellinen, luonnoton ja epäterve, sanalla sanoen esimerkki siitä, millainen lastenkirjan ei tule olla.”
Charles Lans Peppi Pitkätossusta.

”Eikö kukaan todella voi estää tätä moraalisesti ala-arvoista ohjelmaa?”
Nimimerkki Närkästynyt Peppi Pitkätossun radioluennasta 1946.

Voimme näin jälkikäteen vain arvailla, moniko lapsi, nuori ja aikuinen on joutunut täydellisesti hunningolle edellisissä kommenteissa mainittujen teosten vuoksi, joita ajattelemattomat opettajat ja vanhemmat edelleen luettavat ja jopa pakkoluettavat harkintakyvyttömillä, keskenkasvuisilla ihmisentaimilla. Puhummeko sadoista, tuhansista vai jopa sadoistatuhansista turmeltuneista mielistä? Minkäänlaista mittaria asian tarkistamiseen ei ole, mutta ympärillämme rehottava rappio puhuu asiasta karua, jopa vulgääriä kieltään.

En tietenkään tarkoita, että yksittäinen teos pystyy tuhoamaan ihmistä sellaisessa perheessä, jossa kirjallisuudesta ja elämänarvoista keskustellaan avoimesti. Mutta kun muunkinlaisia perheitä on… ehkä jopa valtaosa kaikista perheistä, nykyään.

Tekstisitaattien lähteet:
Irma Perttula: Kivi ja Ahlqvist
Gaare & Sjaastad: Peppi ja Sokrates

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

3 vastausta artikkeliin “Eikö tämä törky jo riitä!”

 1. Tuntuu tosiaan naurettavalta ajatus, että kirja yksinään voisi kenenkään johtaa turmion tielle. Mutta mitä erityista hyötyö tai iloa näistä pökälejutuista on?

  Jos pökäleet poistaisi, lopahtaisko koko kirjan sanoma ja viehätys? Jos näin on, eikö silloin koko kirja ole vähän liian heppoisella pohjalla?

  Sanat on sanoja, eikä ne tapa, mutta ainakin koulu vielä nykyään pyrkii ohjaamaan lapsosia nauramaan muille asioille kuin niille, jotka väännetään vessanpönttöön.

  Surullista on se, että moni lapsi tuntee olonsa kotoiseksi, kun kuulee vaikka paska-sanan (paljon muutakin ja hurjenpaakin).

 2. Sen tiedämme varmasti, että jos Lindgren ja Kivi olisivat siivonneet omana aikanaan pöyristyttävät jutut pois, olisivat heidän kirjansa selkeästi huonompia.

  Loen kohdalla meillä ei vastaavaa aikaperspektiiviä ole, mutta sen me voimme kyllä sanoa, että se, että kirja ilmestyessään loukkaa monien tunteita, ei tee siitä huonoa, ja että jälkikäteen se saatetaan suorastaan nostaa jalustalle niin, ettei alkuperäistä pöyristyttävyyttä suostuta edes näkemään.

 3. Noinhan se tietysti on, miten sanot. Etenkin tuo Kivi on hyvä esimerkki, Kyse on aikuisten kirjasta. Myös Salaman Juhannustanssien kanssa on käynyt niin. Sekin on aikuisten kirja ja sain vanhoilliset piirit kuohuksiin.

  Mielestäni näissä lastenkirjoissa on vähän eri juttu. Eihän niiden kakat tai pilkat oikeastaan aikuisesta tunnu miltään. Tämä minunkin kiivaasti esittämä vastustus johtuu lähinnä siitä, että olen niitten lasten kanssa puuhastellut vuosikymmenet ja hiukan luutunut ja myös tottunut koulun melko sovinnaiseen ilmapiiriin. Kuitenkin jankutan: lapsille voi kirjoittaa hyviä ja jänniä juttuja ihan tavallisella kielellä tavallisin sanoin.

  Me aikuisetkin pidämme jotenkin halpahintaisena vaikka viihdeohjelmaa, jossa ukko juo viinaa ja puhuu hiukan ruokttomia; sehän kyllä ihmisiä naurattaa.

  Lastenkirjailijalta sitä tyylitajua vasta vaaditaankin. Mielestäni hyvää makua ja taituruutta osoittaa esim. sinunkin varmaan tuntema Susi tulee, susi tulee -juttu. Hoksaamisen iloa eikä mitään pökälemässäilyä!
  .

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s