Vallasta vieraantuneet kaupunkilaiset

Kävelin eilen illalla eduskuntatalon ohi, huomasin hautakynttilät portailla ja kävin ihmettelemässä hautakiveä. Sinne oli haudattu demokratia.

Nyt vasta, ajattelin. Kun raato alkoi haista.

Raatokin alkoi haista vasta, kun vainajaa vuosien ajan säilyttänyt pakastin jäi vahingossa auki.

Kuolinpäiväksi oli kuitenkin merkitty vasta 24.9.2009.

Mutta eihän demokratia eilen kuollut. Viime aikoina ovat alkaneet kupsahdella lähinnä joidenkin ihmisten illuusiot.

Ennen kaikkea suurimmissa kaupungeissa vaalitut illuusiot. Jos en väärin muista, jo muutama kuukausi sitten julkistettiin kysely, jonka mukaan vaalirahoitussotkut olivat vieneet luottamusta politiikkaan erityisesti Uudellamaalla.

Miksi näin?

Pienemmissä kunnissa päätöksenteko on lähempänä kansalaista, ja sen korruptoituneisuus jokaiselle tuttua. Pihtiputaan Mummo tuntee henkilökohtaisesti jonkun kunnallispoliitikon, ja kaikki Pihtiputaan kunnallispoliitikot ovat hänen tutuntuttujaan. Siksi hän tietää, kuka on kenenkin kaveri ja millä perusteella rakennuslupia kenellekin keplotellaan.

Täällä meillä päin valta on kasvotonta ja kaukana useimmista. Sitä käytetään samalla tavalla kuin pienemmissä kunnissa, mutta me saamme tietää siitä ainoastaan sen, mikä tiedotusvälineissä julkaistaan. Siksi monelle näyttää täällä päin tulleen yllätyksenä, että demokratia onkin vain julkinen kulissi. Pihtiputaan Mummolle, joka elää vallankäytön lähellä, asia on ollut selvä jo pitkään.

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

3 vastausta artikkeliin “Vallasta vieraantuneet kaupunkilaiset”

 1. Pihtiputaan mummo voi hyvinkin tuntea henkilökohtaisesti kaikki Pihtiputaan kunnalispoliitikot ja Pihtiputaalla voidaan olla vaikka kuinka korruptoituneita. Mutta ei anakaan Mynämäen mummot ole korruptoituneita, paitsi yksi Hillevi Kivikylästä. Se korruptoitui, kun se oli opiskelemassa kieliä Saksassa. Mutta sen äitinkin oli hiukan miehiin menevä.

  Mynämäessä ei ole demokratiasta ollut suuremmin haittaa.Mitä joskus joku yrittää mutista naapuristoon tulevasta 100 000 kanan kanalan hajuhaitoista. Mutta aina on toisinajattelija jäänyt alakynteen. Ei kanoja voi demokraattisesti kasvattaa, sanoohan sen nyt järkikin.

 2. määriteltiinkö siinä mitä ”demokratialla” tarkoitettiin?

  mun mielestä _näennäisdemokratia_ mitä suomessakin on harrastettu niin kauan ku nuoren pää muistaa, elää ja voi melko hyvin.

  hienointa koko hommassa on kuitenki Matti Vanhasen reagointi kaikkeen. ”en ole eroamassa” vaikka sitä ääneen vaadittaisiinki jo aika monesta suusta.

  Bilderbergiläiset näyttää kyllä mistä kana pissii.

 3. Täytyy tunnustaa, että Pihtiputaan kunnallispolitiikan väärinkäytöksistä en tiedä yhtään mitään. Pihtiputaan Mummo sen sijaan on tehnyt itsestään käsitteen: melkoinen julkkis hiljaiseksi pieneläjäksi.

  Eihän siellä portailla mitään demokratian määritelmää ollut. Sanasumutusta koko suomen demokraattisuus: moni piirre kulttuurissamme on suoraa lainaa Venäjältä.

  Vanhanen on kyllä jännä tapaus. Muistan, miten hän vaikutti suorastaan sympaattiselta silloin joskus, kun hän kovin vastentahtoisesti otti nuo ministerin hommat vastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s