Katutaiteesta siellä täällä

Pariisin katutaiteen yleinen taso on jokseenkin tarkalleen valovuoden verran edellä helsinkiläisten taggaajien väsyneistä roiskaisuista. No, ehkä ne ovat vähän kaksi eri asiaakin: tagit ovat taggaajien keskinäistä kieltä, muille esteettinen haitta. Kunnon piissit sen sijaan ilahduttavat yhtä lailla muuta kansaa kuin alan paneutuneimpia harrastajia. (Ja on siellä Ranskan-maallakin niitä syntyessään kuolleen näköisiä söhryjä.)

Huolellisesti taiteiltujen teosten keskeiset ja julkiset sijoitukset Pariisissa kielivät siitä, että siellä on sekä
a) valvonta heikompaa ja yhteiskunta siltä osin vapaampi (ainakin osin totta: joillakin alueilla toiminta on epävirallisesti sallittua)
että
b) uskaliaampia tekijöitä.

Joka tapauksessa: kateeksi käy.

(Meta: Huomasin vasta, että tässäkin blogialustassa kuvat saa klikkaamalla isommiksi. Ei olisi aina tarvinut kuormittaa teitä ylikokoisilla jutuilla.)

Siellä täällä vastaan tuli näitä kuuluisan  Space Invadersin sympaattisia mosaiikkitöitä. Nämä kaksi sinistä bongasimme Chartresista asti. Parhaat ideat ovat usein hyvin, hyvin  yksinkertaisia.

Näitä nähdessään Sinisalon Johanna vihjaisi mm. Tampereen suunnalla yleistyneistä neulegraffiteista. Niin että kyllä ne jotkut Suomessakin! Neulegraffiteja voi ihmetellä esimerkiksi täällä ja täällä.

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

7 vastausta artikkeliin “Katutaiteesta siellä täällä”

 1. Neulegraffiteja on mm Ruoholahdessa ja meillä koulussa, saatiin sinne yksi niiden tekijä kertomaan hommastakin, satuin näet jututtamaan viime kesänä Alppipuistossa. Helsingissäkin voisi olla parit alueet, joissa katutaide kuuluisi alueen tyyliin, mutta eihän täällä saa seinälle laittaa muuta kuin mainoksia…

 2. Täälläpäin porataan yön pimeydessä K-kaupan seinä auki siitä kohtaa, missä sisällä on kassakaappi ja otetan rahat. Voi olla, ettei ole taidetta muutta jotain uutta ainakin näillä nurkin.

  Pariisin kuvat ovat mielenkiintoisia. Matka taisi olla antoisa?.

 3. Muistui mieleen, että Eerikinkadun (Hki) muuntajalaatikoissahan on myös aika hieno kuvitus. Se näyttää kyllä niin ammattilaishommalta ja asialliselta, että on synnyttänyt vaikutelman luvallisuudesta. Kukahan siitä tietäisi?

  Matka oli tosiaan antoisa. Lisää temaattisia raportteja seuraa lähipäivien kuluessa.

 4. Missä päin Pariisia näin mosaiikkeja? Entä niitä graffiteja, joita kuvasit? Kiinnostaa koska olen ensi kuussa, ehkä, menossa käymään Pariisissa.

 5. Ensimmäinen tuommoinen Space Invaders -mosaiikki osui silmiin jo bussin ikkunasta, Gare de Lyonin muurissa ja joku jossain muualla. Chartresin kaupungissa tunnin junamatkan päässä niitä oli aika paljonkin. Mutta tässä on Pariisin invaasiokartta (tää olisi ollut kiva tiedostaa jo käydessä): http://www.space-invaders.com/maparis.html

  Nuo simpukkamosaiikit, kollaasit ja hirmuiset määrät kaikkea muuta hienoa löytyivät Bellevillen kaupunginosasta. G-mapista yritän nyt palauttaa mieleeni: eniten nähtävää oli joko Rue Dénoyezilla tai Rue Lemonilla ihan siinä Bellevillen metroaseman lähellä. Mutta muualla myös, esimerkiksi Pompidou-keskuksen ympäristöstä löytyi kaksi aika hienoa.

 6. Kiitos linkistä ja tiedoista, käyn Bellevillessä, jos ehdin , olen pariisissa vain 2 päivää. Museot täytyy jättää väliin kun niihin on aina niin pitkät jonot.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s