Koulujen romutussuunnitelma Espoossa

Espoon kaupungin talousvirkamiehet ehdottivat hiljattain 10 % leikkauksia opetustoimeen.

Kävin eilen Tapiolan koululla kuulemassa lisää asiasta.

Tilanteeseen voi tutustua täällä. Maanantaina mielenosoitukseen!

Asiasta oli jo noussut riittävä älämölö, jotta tuli selväksi, että 10 % leikkauksiin ei voida mennä. Kaupunginjohtajan tämänhetkinen ehdotus on kolme prosenttia.

Mankkaan koulun rehtori Lasse Utti esitti konkreettisesti, mitä kolmen prosentin vähennykset merkitsevät espoolaisessa koulussa, joka on jo viime vuosina joutunut leikkaamaan jokseenkin kaikki rönsyt, jotka leikattavissa ovat: enää voidaan ottaa ainoastaan opetuksesta. Tämä tarkoittaa isompia ryhmäkokoja uusille oppilaille, valinnaisuuden karsimista sekä tukiopetuksen lopettamista (vaikka tukiopetuksen tarve samalla kasvaa).

Alun perin ehdotettu 10 % leikkaus olisi ollut täyskatastrofi. On selvää, että virkamiehet, jotka ehdotuksen tekivät, eivät tiedä ollenkaan, millaisen systeemin asioita hoitavat. Aivan kuten jotkut kenraalit ensimmäisessä maailmansodassa eivät ensinkään ymmärtäneet, mitä edempänä rintamalla tapahtui: monissa taisteluissa tuhottiin järjettömät määrät ihmisiä yrityksissä, jotka olivat jo ennalta epäonnistumaan tuomittuja.

Jos Espoolla ei olekaan rahaa koulutukseen, on sitä konsulttibisnekselle jaettavaksi. Efeko Oy onkin auliisti antanut selvityksensä, jonka mukaan 20% leikkaukset peruskoulutukseen ja peräti 30% leikkaukset päiväkotitoimintaan ja esikoulutukseen eivät vähennä asiakastyytyväisyyttä.

Missä ihmeen maailmassa nuo oikein elävät?

Samassa kuin Markus Torkki (kok.), joka isänä, kokemuksen syvällä rintaäänellä toteaa, että hänen lastensa koulut ovat hyviä ja turvallisia? Tiedoksi vain sinnekin päin, että Espooseenkin mahtuu aika monenlaista koulua. Sinne Pohjois-Espooseenkin.

Kaikki kaupunginvaltuutetut, jotka mielipiteitään ilmaisivat, olivat Torkkia lukuunottamatta (rehellisyydestä irtopiste!) hellyttävän yksimielisiä siitä, että ”opetuksesta ei leikata”. Sanavalintoja ja kokonaiskeskustelua ammattivalehtelijan silmin täsmälukiessani joudun kuitenkin toteamaan: ei aivan vakuuttanut. Syntyi ikävä vaikutelma, että koulujen budjetteja ollaan joka tapauksessa typistämässä, mutta tarkemmat kohdennukset jätetään rehtoreille. Jälkikäteen päästään sanomaan: koulut tekivät sen itse.

Ja mikä parasta: siinä vaiheessa, kun tämän hetken alakoululaiset ovat niin isoja, että voivat alkaa ammuskella toisiaan, ovat tilanteesta vastuulliset poliitikot jo eläkkeellä.

Markku Sistoselle (sos.dem.) erityiskiitos vaikka ison puolueen edustaja onkin. Taisi olla ainoa, joka uskalsi sanoa, että jo tänä vuonna asiassa on harjoitettu huonoa politiikkaa (joka on, aivan todella, näkynyt), ja ettei sitä tule jatkaa. Samoin Seppo Sonteri (pers.) tuntui olevan kysymyksen tasalla. Ovatkin molemmat joskus työskennelleet kouluissa.

Mutta yhtä asiaa en tajua.

Jos muka raha on niin tiukassa, niin miksei sitä yksinkertaisesti kerätä enemmän? Espoossa on hyvätuloista väkeä eikä kunnallisveroprosentti ole toistaiseksi suunnitellun korotuksen jälkeenkään vielä edes maan keskitasoa.

Eikun hei, ymmärränkö sittenkin?

Voisiko tällä olla jotain tekemistä sen kanssa, että valtuustossa on kokoomusta yli tuplaten niin paljon kuin seuraavaksi isointa puoluetta?

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

7 vastausta artikkeliin “Koulujen romutussuunnitelma Espoossa”

 1. Teissä työksenne ajattelevissa ihmisissä on se paha vika, että ajattelette politiikassakin olevan jotain ajattelemista. Se on kutenkin tismalleen niin yksinkertaista ns.pässinlihaa kuin loppupäätelmässäsi oivalsit. Onnitteluni!

  Mutta pieni neuvo, jos politiikkaan vaihdat ammattiajattelijan ammatin: älä koskaan esitä veroprosentin korottamista! Varsinkin seurassa, jossa enemmistönä ovat ihmiset, joilla rahaa on ja lisää tulee. Poliittinen itsemurha.

  Täällä maaseudulla kokonaisia pieniä kyläkouluja lakkautetaan. Vanhempainyhdistykset ovat nousseet kapinaan. Uudessakaupungissa saatiin jo yksi koulu pelastettua, viisi muuta on lakkautettavien joukossa. Monet kylät kuolevat, kun koulu lopetetaan. Lapset kerätään suureen keskuskouluun! Ei päätä pakota päättäjilla!

  Teillä Espoossa on varmasti runsaasti ajattelevia monen alan ihmisiä, ehkä pystytte jotain vaikuttamaankin.

  Onnea ja menestystä mielenosoitukelle!

 2. Verojen korottamisesta:

  Kunnallisverossa on se ikävä puoli, että kyseessä on tasavero – sen nostaminen ei ole mielekästä nykyisen verojärjestelmän vuoksi. Sen sijaan ehdotankin, että joko kunnallisverojärjestelmä lakkautetaan ja korvataan valtion jakamalla rahalla, tahi sitten kunnalliverokin muutetaan progressiiviseksi. Ja toki pääomatulojen verotus tulisi muuttaa progressiiviseksi.

  Onneksi meillä kuitenkin on vallankahvassa porvaririntama: kokoomus-keskusta-demarit-vihreät-rkp-kristilliset – unohtuikohan joku porvaripuolue listasta? Ei siis ole eliitillä vaaraa siitä, etteivätkö heidän markkansa pysy tallessa ja etteivätkö heidän pirpanansa ole maan tulevia johtohahmoja. Ja suhteellinen alfa-asemakin heidän geeneillään kasvaa, kun tavallinen rahvas muuttuu halpatyövoimaksi. Ikävä kyllä mitään muutosta ei tule, ei ennenkuin kansakunta näkee nälkää. Ikävä vaan, että senkin sisällissodan kansa häviää.

  Lisäänpä vielä vulgaarin yleiskommentin: homo edax on paska laji.

 3. Kiitos hyvästä raportista!

  Valtuutettujen antamat lupaukset olla leikkaamatta opetuksesta eivät sinua vakuuttaneet. Ymmärrän sen hyvin, tässä taloustilanteessa.

  Tilaisuudessa kannanottoni perustuivat omiin kokemuksiini. Kyse ei ole yhdestä Pohjois-Espoon koulusta. Olen itse ollut Pakankylän koulun johtokunnan puheenjohtajana. Lapseni (yhteensä 6) ovat käyneet seuraavia kouluja: Pakankylän koulu, Kalajärven koulu, Viherlaakson peruskoulu, Viherlaakson lukio, Kuninkaantien lukio, Olarin yläaste, Bemböle skola, Kasavuoren koulu, Hagelstamska skolan, Gymnasiet Grankulla. Vaimoni on opettajana Juvanpuiston koulussa. Näistä kouluista totean, että kyllä ne ovat turvallisia ja niissä homma pelaa.

  Luonnollisesti vaatimustaso voi eri ihmisillä olla erilainen. Minusta Espoon kouluissa ei nykyisin eletä kriisirajoilla.

  Ystävällisin terveisin,

  Markus Torkki
  Ylilääkäri, kaupunginvaltuutettu (Kok.)
  040 5275931

 4. Kiitos mainiosta kommentista, joka vaatii minulta tiettyä selvennystä:

  Minäkään en pidä Espoon koulujen tilannetta erityisen huonona. Valtaosassa kouluja menee ilmeisesti ihan hyvin. Sinun ja lastesi todellisuus on, todellakin, ihan oikeaa todellisuutta. Mutta se on valikoitua todellisuutta.

  Eriytymistäkin on nimittäin havaittavissa: on myös kouluja, joihin keskittyy keskimääräistä haastavampaa oppilasainesta (en tiedä montako tällaista koulua meillä on, mutta ainakin yhdestä tiedän puhua. Ja kun yksittäistapaukseen törmää lainkaan etsimättä, syntyy hypoteesi, että etsimällä voisi löytyä lisääkin), ja joissa opettajan – ja oppilaiden – työnkuva on aivan toisenlainen kuin muissa kouluissa. Lähtökohta kärjistää tilannetta entisestään: kyseiseen kouluun tai kouluihin ei vähemmän haastavista lapsista ole tunkua. Tuossa koulussa tai noissa kouluissa ei ymmärtääkseni nytkään voida puhua edes riittävistä resursseista.

  Mutta yeisesti ottaen kouluissa ei tosiaan vielä eletä kriisirajoilla. Kysymys onkin, haluammeko niille rajoille mennä?

  Ja mikäli palaat tähän blogiin vielä toistamiseen, olisi kiva myös kuulla vastauksesi siihen, miksi siellä valtuustossa tehdään mieluummin leikkauksia peruspalveluihin kuin korotetaan veroja.

 5. Eikös se mene niin että on oppilaita ja oppilaita. Niinsanotut hyvät oppilaat menestyvät ihan missä tahansa mutta sitten ne niinsanotut huonot oppilaat ovat niitä joille opetuksen laatu ja määrä on iso asia. Markus Torkin lapset eivät vissiin ole paljon kärsineet tukiopetuksen ja kouluavustajien ja sijaisten vähentämisistä mutta ehkä jotkut muut ovatkin kärsineet.

 6. Pitihän tänne palata, kun unohtui edellisestä viestistä asiakaspalaute. Unohtui kehua tuota kirjaa ”Madonluvut”. Se on ollut meillä ahkerasti käytössä ja siitä tykkäävät lapset ja aikuiset. Hyvä kirja!

  Veroprosentin nosto on tässä tilanteessa kaksipiippuinen juttu. Verotuksen painopiste on hyvä suunnata edelleen kulutuksen verottamiseen ja haittaveroihin. Kuitenkin tässä taloustilanteessa Kokoomus hyväksyy veroprosentin noston ensi vuodelle. Onhan meidän kaikkien oltava valmiit tinkimään omista eduistamme, jotta kaupungin velkataakka ei paisu järjettömän suureksi.

  Eivät omat lapseni ole mitenkään eri asemassa. Ihan tavallisia lapsia tavallisissa kouluissa. Joskus menee paremmin, joskus huonommin. Kyllä supistukset koskevat heidänkin arkeaan.

  Opetustoimen taloudenpitoa ei voida jättää oman onnensa nojaan. Samoin kuin muilla toimialoilla, myös opetuksessa on nyt avoimesti ja kriittisesti arvioitava aiemmat toimintamallit. Vaikeaan taloustilanteeseen sisältyy aina se mahdollisuus, että löydetään uusia ja paremmin toimivia tapoja tuottaa palvelut. Nyt päähuomio on kohdistettava siihen, että eriarvoisuutta ei päästä kasvamaan. Palvelut on erityisesti turvattava niille lapsille ja nuorille, jotka syystä tai toisesta ovat joutuneet vaikeaan asemaan elämässään.

 7. Ni mettä: Ajatukseni käväisivät samalla suunnalla kuin sinunkin. Kokoomuslaisessa perheessä kasvaneena ja opettajanurani sosioekonomisesti hyvällä alueella tehneenä olen nimittäin sitä mieltä, että erinäiset perinteiset porvarilliset arvot ovat aika hyvä ja turvallinen pohja lasten kasvatukselle. Nykyinen markkinataloutemme ei vain nähdäkseni toimi niiden arvojen hyväksi vaan jonkin paljon kovemman ja kylmemmän.

  Markus: Kiitos palautteesta! Ja mukava kuulla, ettei veroprosentin nostaminen ole ihan mahdoton ajatus. Olen kylläkin sitä mieltä, ettei se ole niinkään omista eduista tinkimistä vaan omien etujen pitkänäköistä vaalimista. Me olemme kaupunki.

  Kannatan esittämiäsi tavoitteita, mahdollisuuksia ja toiveita. Valitettavan usein radikaalit toimintamalliuudistukset ovat vain johtaneet siihen, että on löydetty uusia mutta huonommin toimivia tapoja tuottaa palveluita. Olisiko tilanne vähän samanlainen kuin vaikkapa mikroskoopin tarkentamisessa? Jos kuva on jo melko terävä (tai koulut toimivat ihan tyydyttävästi), ei namiskaa pidä pyöräyttää kovin ronskisti vaan ihan vähän vain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s