Espressoa… mutteripannulla!

Olen pitkään haaveillut espressokoneen hankkimisesta. Haaveeni toteuttamista ovat viivyttäneet muun muassa seuraavat seikat:

1) Keittiömme on aika pieni ja jo ennestään ylitäytetty. Laitteen pitäisi siis olla kompakti.

2) Kapselikeitintä en halua, koska en halua antaa yhdellekään kahvinvalmistajalle monopoliasemaa kodissamme, ja toisekseen… kapselikahvi on kapselikahvia.

3) Kunnollinen espressokone myös maksaa ihan sikana, ja kupilliselle tulee hintaa tolkuttomasti, etenkin jos pyrkii kuitenkin pitämään kofeiininsaantinsa kohtuullisena.

Korvikkeeksi olen keitellyt mokkaa mutteripannulla. Siinä, kuten kaikki tietävät, on ongelmana, että vesi kulkee kahvin läpi liian hitaasti ja liian kuumana. Mutta viime viikonloppuna elämäni muuttui.

Bialettin Brikka näyttää päälle päin melko tavalliselta mutterikeittimeltä. Kannessa on kuitenkin aukko:

Tarkempi tutkiskelu paljastaa, että varoventtiili on huomattavasti alempana kuin mokkamutterissa. Neljän kupin Brikka on ulkoisilta mitoiltaan kuuden annoksen normaalimutterin kokoinen. Mitäkö väliä sillä on? Keittimen alaosaan jää enemmän tilaa paineen synnyttävälle ilmalle ja vesihöyrylle.

Isoin ero on sisuskaluissa. Putken päässä on äärimmäisen yksinkertainen venttiili. Sulkevana voimana toimii venttiilikannen oma paino. Ei mitään ylimääräisiä jousia tai ajan kanssa väsyviä osia. Venttiili onkin helppo avata puhdistamista varten.

Pienillä mutta ovelilla ratkaisuilla italialaiset insinöörit ovat luoneet kenties mullistavimman keksinnön sitten internetin. Keitin kerää painetta, kunnes lopulta venttiili aukeaa, ja vesi pöhisee kahvinpurujen läpi kolmessa-neljässä sekunnissa. Lopputulos näyttää ja maistuu siltä, miltä pitääkin: mukiinmenevää espressoa!

Brikkan yksinkertaisuus, tietynlainen itsestäänselvyys saa minut suorastaan huokailemaan onnesta. Mikä ihana laite!

Ai niin. Laitetta myy ainakin Eiring. Hinta oli jotain alle 80 €. Saatavana olevat kuppikoot: 2 ja 4.

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

3 vastausta artikkeliin “Espressoa… mutteripannulla!”

 1. Äää, voi minkä teit Laajis, nyt mun tekee ihan hulluna mieli croissanttia ja maitokahvia :-O

  Onneks tuossa ihan nurkan takana on kelpo pieni kahvila… *kipaisu*

 2. Hyvä mainospuhe! Heti piti mennä tarkistamaan, ja kahden kupin keittimen saa nettikaupasta hintaan 52,93. Ehdottomasti laitettava harkintaan.

 3. Lueskelin laitteesta erilaisia nettikommentteja.

  Kaikki eivät ole yhtä ihastuneita. Joillain tuntuu olevan vaikeuksia saada crema aikaiseksi. Hifistelijät ovat sitä mieltä, että tuo nyt on kuitenkin teknisesti ottaen mokkaa eikä espressoa. Vesi on liian kuumaa.

  Vastaavasti aika moni pitää vehjettä käyttövarmana ja cremaa helppona saada aikaan, jos vain käyttää sopivaa jauhatusta. Moni on juonut huonompaa kahvia isostakin koneesta. Itse tosiaan kuulun tähän tykkääjien joukkoon. Joudun varmaan ostamaan toisenkin kokoisen samanlaisen:)

  Tässä erinäisiä käyttäjäarvioita: http://coffeegeek.com/reviews/vacpots/bialettibrikka?SeeAll=1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s