Arabimaailma Emmanuel Toddin mukaan

Kaikki varmaan muistavat Emmanuel Toddin, antropologin ja historioitsijan, joka vuonna 1976 ennakoi Neuvostoliiton hajoamisen ja vuonna 2002 ilmestyneessä Imperiumin jälkeen -kirjassaan arvioi Yhdysvaltain johtoaseman rapautuvan aivan lähiaikoina.

Imperiumin jälkeen avasi silloin joskus minulle uuden, mielenkiintoisen tulkinnan jihadismista. Todd ei nähnyt radikaalia islamia todellisena uhkana demokratialle vaan oireiluna arabimaailman demokratisoitumisesta. Väkivaltaiset levottomuudet ovat miltei aina olleet osa demokratiaan siirtymistä: tyypillisinä esimerkkeinä mainittakoon Ranskan vallankumous ja Suomen sisällissota. Demokratisoitumiskriisi on puhjennut lukutaidon yleistyessä, ja sitä on kiihdyttänyt nuorten aikuisten suhteellisen osuuden kasvaminen. Toddin mukaan islamilainen maailma on siis ollut jo jonkin aikaa demoktratiaa enteilevässä tilassa: demokratiaa ei siis oikeastaan tarvitse viedä lännestä sinne, missä se on muutenkin sikiämässä. Fundamentalistinen liikehdintä on tässä tulkinnassa muutosvastarintaa, vanhan järjestyksen kuolinkouristuksia.

Toddin analyysi on viime päivinä muistunut mieleeni, ja se näyttää innostavalla tavalla osuneen oikeaan. Jatkan tilanteen seuraamista uteliaana. Miten tilanne etenee? Kuinka käy Yhdysvaltain imperiumin?

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

4 vastausta artikkeliin “Arabimaailma Emmanuel Toddin mukaan”

 1. Ehdottomasti olen valmis myös osaltani suosittelemaan Todd’n ennustuksia! Tuntuu siltä että siinä on kaveri joka lukee lehtensä paremmin kuin useimmat ja maita kierrellessään ajattelee ja tekee muistiinpanoja.

 2. Tuossa on kyllä järkeä, täytyypä lukea ko. kirja.

  Sama periaate ehkä toimii kaikessa tasa-arvon ja yksilönvapauden edistämisessä, myös yhä Suomessakin (joskin onneksi pienimuotoisemmin) kun kristillis-konservatiivinen Timo Soini on alkanut saada ällistyttävän paljon kannattajia. En tiedä onko Suomessa oikeasti niin paljon samoin ajattelevia, vai eivätkö kaikki kannattajat vain ole tietoisia Soinin perimmäisistä ajatuksista:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Timo%20Soini%20Naispappeus%20ajoi%20minut%20katolilaiseksi/art-1288335028268.html

  Jutussa on mm. tällainen argumentoinnin helmi:
  ”seksuaalisuus kuuluu vain miehelle ja vaimolle, koska se vain on niin”.

  Vähän kyllä pelottaa että miten pitkälle takaperin tässä vielä pakitetaan, jos persut saa enemmänkin valtaa 😦

 3. Niin tarkennan vielä etten siis viitannut nimenomaan väkivaltaan vaan siihen, miten koko homma tuntuu etenevän vuoroaskelin: Yksi edistysaskel, sitten fundiet ottavat ikään kuin vasta-askelen, sitten taas päästään vähän eteenpäin edistyksessä jne.

 4. Vaikken noita persuja kuvittelekaan äänestäväni, täytyy todeta, että myös muutosvastarinnalla on tärkeä tehtävänsä maailmassa. Liian paljon kaikkea merkityksellistäkin katoaa ja on kadonnut, kun asioita uudistellaan usein huonoista syistä kauhealla kiireellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s