Kaikki ja ei mitään

Jokin on jotakin vain suhteessa johonkin muuhun. Jos eroa jonkin ja sen komplementin välillä ei tehdä, tämä jokin menettää identiteettinsä ja yksilöllisen olemassaolonsa. Tässä mielessä kaikki ja ei-mikään ovat sama asia.

Edellä esitetty saattaa näyttää pelkältä ajatusleikkipelleilyltä, mutta sillä on myös käytännölliset ilmenemänsä.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa Facebook, jonne ihmisten yksityinen verkkoviestintä on yhä enemmän valunut. Tavallisia kirjeitä ei ole kirjoitettu vuosiin, ja sähköpostikin tuntuu jo vaativan liikaa ajattelua ja keskittymistä. Kuulumiset huiskaistaankin mieluummin kahdella sanalla koko tuttavapiirille.

Facebookissa ja vastaavissa palveluissa toteutuukin kymmenen vuoden takaisen mainoslauseen esittämä ihanne: kommunikoida kaikkien kanssa kaiken aikaa kaikkialla. Samalla yhteydenpidon intensiteetti ja merkityksellisyys on heikentynyt lähes olemattomiin. Kommunikoimmekin ei-kenenkään kanssa, emme-missään ja yhä harvemmin.

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

6 vastausta artikkeliin “Kaikki ja ei mitään”

  1. Tosiaankin, informaatioteknologian historiassa on ollut aikoja, jolloin kommunikaation salaukseen ja yksityisyyteen kiinnitettiin erityistä huomiota. Esim. puhelimet oli pitkillä ja vahvoilla langoilla kiinnitetty asuntojen seiniin, jolloin asunnossa vakituisesti majaileva saattoi kontrolloida kuulijoidensa määrää.

    Äkillisiä tarpeita varten oli kaupungille rakennettu pieniä kojuja, joissa kiireinen saattoi kenenkäään ulkopuolisen korvan kuulematta toimittaa asiansa.

    Mikäli arvoisan dosentin lähipiiriin kuuluu oma tai muu tuttu äiti, sanoo hänelle Hyvää Äitienpäivää!

  2. Omalle äidilleni, samoin kuin lapseni äidille, olenkin jo toivottanut. Tässä lopuille: hyvää äitienpäivää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s