Suomen kielen päivää

Vietämme tänään Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. ”Agricola – maamiehen juoma!” kuten jossain Pahkasiassa tai vastaavassa joskus mainostettiin.

No, jos ei maamies niin maanmies kuitenkin, ja näissä kieliasioissa tunnustaudun kansallismieliseksi protektionistiksi. Ymmärrän hyvin mutten hyväksy esimerkiksi sitä, että niin moni suomalainen tutkija kirjoittaa englanniksi. Hävetkää. Hieman nuivasti suhtaudun myös nuorisoon, joka lukee kirjallisuutensa mieluiten englanniksi, koska sillä kielellä jutut kuulostavat jännemmiltä.

Mutta tottahan jonkun täytyy lautailla kehityksen aallonharjalla, vaikka kehityssuuntana olisikin maailman laajuinen kielen ja ajattelun yksipuolistuminen.

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

6 vastausta artikkeliin “Suomen kielen päivää”

 1. Mutta sehän, että suomalaiset kirjoittavat tiedettä ulkomaaksi, päivän sananparsia käyttäen, on suorastaan -fan-tas-tis-ta-, upeinta mitä suomalaiselle tieteelle on tapahtunut sitten ensimmäisen suomenkielisen tiedejulkaisun!

  Vakavasti ottaen, aika äkkiä muutos, siis välittömästi, on tiedepuheeseen heijastunut. Ei uusimmille termeille suomennoksia kammioissa haeta ja mietitä, vaan vasta kun suomeksi puhumistilanteeseen tullaan.

 2. Ei pelkoa, luotan äiteihin. Kun äidit vain jaksaisivat lukea lapsilleen, kertoa juttuja ja mussuttaa ja lässyttää ja leikkiä kielellä lapsen kanssa; äidinkieli iskostuu jokaisen lapsen mieleen tärkeäksi (ei vain tieteen) myös tunteiden, eritoten rakkauden kieleksi.

  Tuntuu ehkä tätimäiseltä, mutta nuorisossa monesti on vain se vika, että tunteita on niin kovin vaikea ilmaista ja sitten on pakko lyödä. Olen kannustanut kaikkia keskenkasvuisia rakkaus- ja kaipausrunojen kirjoittajia, niille sydänverellä kirjoitetulle runoille ei missään tapauksessa saa nauraa. Siinähän kerrataan ensi askeleita. – Hyvää pääsiäistä toivottaa Hymyilevä eläkeläinen

 3. Ja minä kammoksun kaikenlaisia tittelihirviöitä joita ihmiset kanniskelevat käyntikorteissaan.. Ville Mahonen, Key Account manager and head of something.. ja pienet kivijalkaputiikit… moniko nimeää putiikkinsa suomeksi.. Olisiko piristävää käydä vaikka Siirtomaatavarakaupassa tai Maitokaupassa tai Lyhyttavaraliikkeessä jonkun Megas- tai superstoren sijaan..

 4. Toivokaamme Hymyilevän eläkeläisen olevan oikeassa. Erikeeperin ehdotukset ovat ilahduttavia: tahdon maitokaupan ja lyhyttavaraliikkeen!

 5. Masentavaa, jos Pahkasiassa on jo ollut tuo Agricola-juttu, juuri viime kesänä keksin sen itse. Joka tapauksessa Virossa juodaan Peipsi-Colaa.

 6. Se sika ehti ensin.. ! Pahkasika olikin aikanaan ansiokas huumoripläjäys ..

  Läheinen ystäväni keksi 70-luvun lopussa johtaa sanasta ”boots” buutsit. Ihmetteli sitten miten sanan käyttö kulovalkeana levisi suomen kieleen..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s