135

HannaH linkitti The Guardianin sivulle, jossa on listattu 1000 kirjaa, jotka jokaisen pitää lukea, ja haastoi laskemaan. 135.

Listoja on aina hauska laatia. Samoin on hauska kvantifioida ihan mitä tahansa, kuten nyt vaikka lukeneisuuttaan, mutta kuten HannaH jo ennättikin todeta, on lista varsin aikalais- ja anglosaksipainotteinen. Ja keskittyy vahvasti joihinkin tiettyihin kirjailijoihin sekä viihteeseen. Voisi tulla vähän eri näköinen lista, jos minä pääsisin laatimaan; ainakaan Borges, Jansson, Kierkegaard, Kyrklund ja Sartre eivät jäisi ulkopuolelle, ja kenties Bretonkin tulisi mukaan.

Tämmöinen meemi tällä kertaa. Keitäs muita ihan pakko-lukea tyyppejä sieltä jäikään uupumaan?

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

9 vastausta artikkeliin “135”

 1. Niinpä, mitä tahansa voi laskea, jolla voi olla kvantitatiivinen määrä, tulitikkuaskeista alkaen. Mutta arvon niille voi antaa vain kiinnostus.

  Totta, noiden kaikkien pitäisi olla mukana, mutta vaikuttaa vähän, että filosofit on jätetty pois. S. ei silti pelkästään sitä. Joten voi olla, että joukossa on vähän maaotteluhenkeäkin, sen verran kitsaita ranskalaisten suhteen ollaan.

 2. Kyrklund epäilemättä olisi minunkin listallani, samoin Sartre ja Breton.

  Kyrklund on mielenkiintoinen veijari; aika usein hän jää tällaisista listoista poies. En minäkään ennen ollut törmännyt häneen, kunnes kerran eräässä haastattelussa Claes Andersson hehkutti häntä yhtenä omista suosikeistaan, ja teki sen niin vakuuttavasti, että olin pakotettu tutustumaan häneen.

 3. Jaa, mutta filosofia, teologia, semiotiikka, antropologia, taidehissa ja moni muu jäi uupumaan tästä Guardianin listasta.

  Huomasin että tahdoit mukaan Sartren. Mutta de Beauvoir siellä kyllä sitten onkin, Mandariineillaan, jotka on suomennettukin.

  Pitäisiköhän tässä kysyä että mitä on kirjallisuus?

 4. Niin, tuohan oli kertomakirjallisuuden lista, ei erilaisten tutkielmien ja tutkimusten. Mutta kyllä sekä Sartre että Kierkegaard ovat tehneet silläkin saralla hyvää jälkeä. Joistain kreikkalaisista puhumattakaan:)

 5. Hmmm… mitä lukemistavoistani kertoo se, että olen lukenut noista 118, mutta kesken olen jättänyt ainakin nelisenkymmentä?

  Kierkegaardista en pahemmin perusta, mutta muut listalisäsi kuuluisivat minunkin listalleni.

 6. No duh, olen väärällä käyttäjätunnuksella ineen loggautuneena, mutta menetteleehän se tälläkin tunnuksella.

 7. Jaa niin, piti vielä sanomani että Tšehoviakaan (Chekhov) en löytänyt ja kyllä hän mielestäni tuolle listalle kuuluisi.

 8. Tshehovin puuttumista minäkin ihmettelin, olikohan siellä Gogoliakaan. Turgenjevilta taisi olla jotain.

  Novellit ja esseet olivat poissa. Vai olivatko?

 9. Näyttää olevan romaanilista, mutta Kuolema Venetsiassa näyttää mahtuneen joukkoon.
  Gogol on kyllä edustettuna.

  Pitäisikö meidän luoda oma lista? Tuhat, ei, sata kirjaa, jotka on oikeasti pakko lukea?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s