Kirjallisten piirien banaaniletut

Miina Supinen kyseli aikoinaan veispukissa, mitä tehdä tummuneille banaaneille. Vastauksia tuli paljon, ja Timo Ernamon antamaa lettureseptiä olen sittemmin itsekin soveltanut. Siitä tuli välittömästi yksi lättyruokalemppareistani, ja se menee jokseenkin näin:

Ainekset:

2 ylikypsää banaania

1 kananmuna

sopivasti vehnäjauhoja, olisko semmonen reilu desilitra, kuka noita tarkkoja mittoja muistaa…

puoli teelusikallista suolaa

Ernamon reseptiin kuului myös sokeria, mutta itse en ole kokenut sitä tarpeelliseksi.

Paistamiseen voita

Toimintatapa:

Banaanit mössätään soseeksi ja niihin sekoitetaan muna ja suola ja sen verran jauhoja, että seos alkaa näyttää löysältä taikinalta. Viskositeetti asettuu johonkin pullataikinan ja suomalaisen pannaritaikinan välille, amerikkalaisen pannaritaikinan tuntumaan. Ei se niin kauhean tarkkaa ole.

Taikinasta paistetaan paksuhkoja lettuja. Lisukkeeksi sopii esimerkiksi miedosti sokeroitu kermarahka, vaikka minun mielestäni banaaniletut kelpaavat aamiaispöytään sellaisinaankin. Nam!

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

5 vastausta artikkeliin “Kirjallisten piirien banaaniletut”

  1. Laiskan tietokirjailijan keittiössä kypsät banaanit soseutetaan kotitekoiseen smoothieen/fruitieen, johon voi appelsiinimehupohjaan upottaa myös jogurttia, sekalaisia pakastemarjoja tai muita pehmeitä hedelmiä. Myslin lisäämistä en suosittele, mutta jotkus tykkäävät siitäkin lisätä.

    Kypsiä banaaneja voi kokemukseni mukaan pakastaa ilman kuoria ja käyttää pakastamattomien tapaan leivonnassa.

  2. Pakastaminen oli minulle uutta. Hauska tietää, että onnistuu.

    Banaanit voi myös mössätä curry-kastikkeen pohjaksi. (Sekaan vähän tomaattipyrettä, sipulia, öljyä, suolaa, asiaankuuluvia mausteita ja ohenteeksi vettä. Voi käyttää esim. kanan tai kasvispihvien kanssa.)

  3. Meillä tehdään kypsistä banaaneista yleensä pirtelöä: banaanit pakkaseen ilman kuoria. Pakastetut banaaninpalat tehosekoittimeen maidon kanssa. Voi lisätä marjoja, suklaapalan tms. mutta ei välttämättä kaipaa mitään lisukkeita. Jäisistä banaaneista tulee kylmyys, koostumus ja sopivasti makeutta etenkin lasten makuun.

    Curry-kastiketta täytyy ehdottomasti testata!

  4. Ostan tavattoman harvoin banaaneja, mutta on pakko jakaa tämmöinen resepti, jota oma tyttäreni joskus jurakaudella rakasti. Kypsyydellä ei ole suurtakaan väliä, tärkeintä on että banskut saadaan elämän suureen kiertokulkuun. Bantsut kuoritaan ja halkaistaan pituussuunnassa. Otetaan pakastimesta happamia marjoja, kuten puolukoita, karpaloita, punaherukoita tms. Annetaan sulaa hetki sokeritilkan kanssa. Tehdään kaupan vaniljakastiketta tai otetaan jätskiä pakastimesta tai tehdään itse vastaavanmakuinen soosi. Paistetaan banskunpuolikkaita hetki voissa, lykätään lautasille, siihen päälle kirpakat marjat ja valinnainen vaniljaherkku päälle. On kiva katsella lapsia, jotka eivät muuten laittaisi kirpeää marjaa suukkuunsa, kuinka homma putoaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s