Tyhmyyden ylistys

Joskus muinoin, kansallisaatteen nostettua päätään, yritettiin Suomalaisista kasvattaa itsenäisesti ajattelevien, sivistyneiden ihmisten kansa. Hankkeessa olivat mukana lehdistö, poliitikot, kirjojen kustantajat, kirkko ja kaikki.

Se oli silloin, ennen vanhaan.

Nyt näyttäisi olevan meneillään aivan päinvastainen hanke. Höpöhöpökanavien määrää lisätään, ”jotta olisi valinnanvaraa”, käytännössä siis merkityksellinen informaatio haudataan kohinaan. Hesari, valtakunnan isoin vaikuttaja, supistaa aktiivisen ja kriittisen lukijakeskustelun tilaa ja antaa sitä lisää Idols-tähdille, ”koska sitähän ihmiset haluavat”. Yliopistot muutetaan toimihenkilötehtaiksi.

Purukumia silmille.

En väitä, että antisivistyshanke olisi yhtä tietoinen ja tarkoituksellinen projekti kuin sadan vuoden takaiset sivistyspyrkimykset. Ei siis ehkä mikään varsinainen salaliitto ihmisten tyhmistämiseksi. Mutta silti minusta kovasti näyttää siltä, että juuri ne tahot kaikkea tätä pyörittävät, jotka eniten ihmisten tietämättömyydestä, hyväuskoisuudesta ja epäkriittisyydestä hyötyvätkin.

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s