Suomalaisia lintuja (triptyykki)

Käki

Käki kukkuu suloisesti ja tekee kesäisen idyllin,
mokoma loinen, julma paskiainen.
.
.
Varis

Variksen katse on niin älykäs, että sen kanssa haluaisi kommunikoida. Kerran eräs ystäväni yritti. Pihalla oli varisparvi, jolle ystäväni huusi: ”Kraaak!” Ei saanut ymmärrystä osakseen: linnut pakenivat paikalta.

Eilen oli orava liiskaantunut auton alle, ja varis kävi sitä syömässä. Syödessään se seurasi valppaana liikennettä ja lensi tarvittaessa pientareelle. Jonon ajettua ohi se hyppäsi takaisin raadon ääreen. Tuli autoilija, joka ei halunnut ajaa linnun päälle, vaan alkoi hyvissä ajoin hidastaa. Niinpä variksellakaan ei ollut mikään kiire väistää. Auto miltei pysähtyi, ja vasta äänimerkistä lintu käveli keskiviivan tuntumaan, väisti laiskasti juuri sen verran kuin oli pakko.
.

.
Harakka

Harakka on yksi kauneimmista ja samalla aliarvostetuimmista linnuistamme. Katsokaa sen loisteliasta väritystä ja komeaa pyrstöä! Kappale trooppista sademetsää! Täällä pohjoisessa!

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

2 vastausta artikkeliin “Suomalaisia lintuja (triptyykki)”

  1. Varistakin älykkäämpi on kyllä naakka. Tällaista älykkyyttä tuskin näkee kaupungeissa, koska naakka tarvitsee asuinsijakseen vanhan kivikirkon, joita on hankala rakentaa tiheäänasuttuihin kaupunkeihin.

    Jos naakka näkee langasta riippuvan talipallon, se istuutuu oksalle ja vetää langasta, huomaa, että talipallo on vielä ulottumattomissa. Tilanteen ratkaisu on helppo: se asettaan nokallaan langanpään jalkansa alle ja vetää uudemman kerran, Jos vieläkään ei ylety, se toistaa tempun niin kauan, että talipallo on kynsissä.

    Tätä minä sanoisin älykkyydeksi. Älykäs ihminen laittaakin talipallon riippumaan rautalankaan, mikä naakan mielestä on tietenkin katala temppu. Se on kuitenkin osoitus siitä, että ihminen on älykkäämpi kuin naakka. Eläinten älykkyydestä on ihmisille paljon haittaa ja päänvaivaa.

  2. Rautalangasta vääntäminen ei ole osoitus ihmisen älyllisestä yliveraisuudesta, vaan lajimme ainutlaatuisesen monimuotoisesta julmuudesta.

    Viimeisin oma naakkakokemukseni oli sellainen, jossa lintu älysi, että kopauttamaalla nokalla maata pähkinä lentää kädestäni. Ei jäänyt naakalla vatsa kurnimaan.

    Ja älykkäistä variksista kiinnostuneiden kannattaa googlata, ehkäpä mieluiten kulttuuri-imperialismin kärkikielellä, Uuden-Kaledonian varista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s