Jäätikkövaelluksella – Helsingissä

Kun lehdessä kerrottiin 26 metriä korkeasta lumikasasta, alkoivat aivoni raksuttaa: sehän on niin korkea, että se voi vaikka jäätiköityä! (Kun lunta pakkautuu runsaat 15 metriä paksuksi kerrokseksi, muuttuu lumi- tai jääpeitteen alaosa paineen vaikutuksesta notkeaksi ja alkaa hitaasti virrata.) Pakko käydä katsomassa.

Ystäväni Jarkko Lindblad oli helposti puhuttavissa tutkimusmatkalle, ja niinpä me tänään löysimme itsemme itsemme ja lumikasamme Maununnevasta.

Siinä se on. (Klikkaamalla kuvaa saat sen näkymään isompana.)

Ensimmäinen kerta, kun näen lumivyörytuhoja Etelä-Suomessa. Tai saattavathan ne olla kaivurinkin tekosia. Kuvan (c) Jarkko Lindblad

Ylös! Korkeammalle!

Jarkko Lumikasan etelähuipulla klo 11:25.

Kasan etelä- ja pohjoishuippujen välistä kulkevalla tiellä näkyy ihan oikea railo! Jää allamme on kuin onkin liikkeessä.

Ympäristö muistuttaa suuresti alppijäätikköjä. Surrealistinen tunnelma saa minut enemmän kuin innostumaan. Kuvan (c) Jarkko Lindblad

Jos minulta kysyttäisiin, tämä ylevä paikka määrättäisiin suojelukohteeksi. Siihen pitäisi tuoda aina vain lisää lunta, niin ettei se koskaan pääsisi sulamaan, ja korkeuttakin sille voisi teettää vielä toisen mokoman.

Kiipeilypiireissä on tapana harmitella, ettei Suomessa ole vuoria. Nyt on, pienen hetken. Tai no, jos ei vuori, niin jäätikkövaelluspaikka kuitenkin.

Pohjoishuippu, klo 12:07. Kuvan (c) Jarkko Lindblad

Suosittelen Maununnevan lumenkaatopaikkaa kaikille lähiseudun retkeilijöille. Yhtään liioittelematta: todella hottia, hienointa juuri nyt! Vierailu kannattaa toteuttaa mahdollisimman pian, sillä tämä, kuten monet isommatkin jäätiköt, on katoava luonnonvara.

Tietoa kirjoittajasta

Jukka

Jukka Laajarinne Ota yhteyttä: jukka (piste) laajarinne (ät) gmail (piste) com

6 vastausta artikkeliin “Jäätikkövaelluksella – Helsingissä”

 1. Hei onko tämä se mesta, joka on lähellä Kannelmäkeä? NÄyttää samalta. En ollut uskoa silmiäni kunajelin siitä ohi käydessäni ruokkimassa Sallan kissoja pääsiäisenä.

  Mielettömiä kuvia, mutta ei tullut kyllä itselleni mieleenkään mennä sinne kävelemään, lumessa saan kahlata vielä kotipihallakin.

 2. Jumalauta jätkät siellä leikkii railojen keskellä hengellään. Ei rautoja, ei köysiä, avopäin! Alkaa tämä nykyajan light&fast alpinismi mennä j hiukka liian pitkälle. Oliko edes eväitä.

 3. On tämä se sama. Kissanruokintapaikka. Kahlata ei kuitenkaan tarvitse, sillä lumi on kiinteäksi pakkautunutta.

  Esoteerinen maantiede minulla onkin odottamassa hetkeä, että jaksan linkittää psykomaantieteellisiä sivustoja. Kiitos muistutuksesta!

  Vanhalla kunnon takki auki -metodilla mentiin, eli ei ollut eväitäkään, ei.

 4. Hoi jäbät, tehkääpä uus retki tonne nyt heinäkuussa ja raportoikaa tilanne!! Täälä pohjosessa oikean jäätikön reunalla ollaan kiinnostuneita 🙂

 5. Hesarissa kerrottiin, että kasa on sulanut jo puolta pienemmäksi.
  Minkäs jäätikön reunalla sitä ollaan leikkimässä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s